Boosters - Studentensquash Vereniging Nijmegen
Geef je (studenten)leven een boost! Kom naar de bestuursinteresseavond (ma 13 juli)!

Meld je hier aan!
Header

Eerste kennismaking

Toernooien

Je houdt van squashen, je wilt graag beter worden en squashen buiten onze vereniging? Dan kom je al snel bij toernooien en competitie uit. Beide geven een nieuwe impuls aan je squashcarrière en een manier om verder te groeien in je squashvaardigheden. Toch is de drempel vaak hoog bij leden; is het niet te serieus? of moet je niet heel goed zijn om hier aan mee te doen? Terechte vragen en wij zijn er uiteraard om deze te beantwoorden. Om te beginnen is het eerst handig om uit te leggen wat onze vereniging biedt op dit gebied en wat de mogelijkheden buiten de vereniging zijn. 

Waar zijn de toernooien?

Op het gebied van toernooien word er door heel Nederland genoeg aangeboden om elke 1-2 maanden wel ergens naartoe te kunnen. Echter waar, wanneer en op welke manier is vaak onduidelijk. Dit heeft 2 redenen: Squashorganisaties moeten het vaak met een laag budget doen. Er wordt daarom niet groots aangekondigd als er een toernooi plaats vind. De tweede reden heeft er mee te maken dat leden van squashverenigingen een hechte band hebben met elkaar. Hierdoor is binnen verenigingen een toernooi wel bekend, maar de communicatie naar buiten is vaak suboptimaal, je moet ze weten te vinden zeg maar.

Hoe kan je meedoen aan een toernooi?

Uiteraard is het ons doel om in ieder geval onze leden op de hoogte te houden toernooien. Wij zullen alle externe toernooien die in de buurt van Nijmegen en van alle studentensportverenigingen waar wij banden mee hebben aan jullie kenbaar maken. Tevens maakt dit onze band met andere squashverenigingen sterker, immers hoe meer en hoe vaker Boosters bij andere toernooien aanwezig zijn, hoe vaker we andere squashers bij onze toernooien zullen zien. En niet te vergeten: Het is natuurlijk ook erg leuk om Utrechtse en Rotterdamse squashers op gegeven moment te herkennen op andere toernooien en in de competitie!

Zijn toernooien toegankelijk voor nieuwe leden?

JA, elk toernooi kent verschillende niveau's. Ga er in principe van uit dat de meeste toernooien door studentensquashverenigingen worden georganiseerd die ook zelf nieuwe leden stimuleren met deze toernooien mee te doen. Het is dan ook vaak meer een intern toernooitje waar externe spelers zoals wij ook aan mogen meedoen. De toernooien kennen een inschrijfsysteem waarbij je van te voren je niveau kan aangeven, hoe die worden genoemd kan varieren per toernooi. Sommigen hanteren recreanten-intermediate-gevorderden. Andere toernooien hanteren bijvoorbeeld beginners, ver-gevorderden of competitie. Heb je geen idee op welk niveau je het beste mee kan doen? Aarzel niet om het aan de commissie te vragen! Wij zijn al bij veel toernooien geweest en kunnen meestal wel een goede inschatting voor je maken!    

Wat maakt het leuk om mee te doen aan een toernooi?

Allereerst zal je merken dat het heel erg anders is om tegen mensen te spelen die je niet kent. Het is wennen, maar daardoor juist ook ontzettend leuk. Squashers zijn over het algemeen erg sportief en willen vooral een leuk potje spelen, dit is waarschijnlijk zo, omdat squashend Nederland nauwelijks voor een ranking speelt en veel toernooien niet voldoen aan de squashbond eisen, waardoor er weinig op het spel staat. Uiteraard zijn er altijd mensen die er heel serieus en hard voor de winst gaan, maar dat is in onze beleving een zeldzaamheid. Daarnaast is dus het overgrote deel van de deelnemers student of net student af, oftewel er word soms meer geborreld dan daadwerkelijk gesquashed! Vrees niet, als je die-hard squasher bent, er zitten er genoeg tussen die net zoals jij alleen maar op de squashbanen te vinden zijn! Wij als vereniging streven ernaar om van een toernooi een gezellig dagje uit te maken. Dit betekent dat leden die naar hetzelfde toernooi gaan, in principe samen reizen, soms met de auto, maar meestal met het openbaar vervoer! We zijn dan ook echt een team! Heb je een wedstrijd, verbaas je dan niet dat er iemand of iedereen voor je aan het juichen is! En mocht je een podiumplaats bereiken is er vaak een prijs om dat te vieren en ben je uiteraard de held van de vereniging :)

Hoe ziet een toernooi er uit?

Meestal begint een toernooi aan het eind van de ochtend of begin van de middag en duurt het tot het begin van de avond. Je moet er dus mee rekening houden dat je een dag weg bent! Soms bieden de organisaties tegen meerbetaling een diner aan, meestal is een lunch inbegrepen in de prijs. Er zijn verschillende systemen waarin een toernooi kan worden gespeeld, over het algemeen worden 2 systemen gehanteerd. Meestal begint het toernooi met een poulefase, waarvan de winnende spelers naar de afvalronde gaan en uiteindelijk finales opleveren. Andere toernooien maken gebruik van een systeem waarbij de winnaar van een wedstrijd tegen de winnaar van een andere wedstrijd moet spelen en idem voor de verliezers van een wedstrijd. Beide systemen hebben zo hun voordelen en nadelen. Bij het laatste systeem speel je over het algemeen meer wedstrijden, bij het eerste systeem heb je ondanks dat je je eerste wedstrijd hebt verloren toch nog een kans om voor een podiumplek te gaan. Finales worden over het algemeen op het laatst gespeeld zodat alle andere aanwezigen deze wedstrijd kunnen zien.

Ik ben wel geïntresseerd, maar ik eet niet voor niets de hele week al pizza. 

Toernooien hebben natuurlijk een prijskaartje, maar zijn over het algemeen niet duur. De meeste toernooien worden georganisseerd voor 10-15 euro. Je hebt wel eens uitschieters, wat dan meestal terug is te zien in de prijzen of bijvoorbeeld een bijbehorend diner. Een ander voordeel voor de studenten van onze vereniging: Er is subsidie beschikbaar voor studenten die aan toernooien meedoen. Wil je hier gebruik van maken? Stuur een mail naar het bestuur, of vraag aan het bestuur hoe je hier gebruik van kan maken! Dit kan veel schelen, je krijgt de helft van de deelnamekosten terug! Oftewel het valt allemaal wel mee met de kosten, zeker als we met de auto of met weekend-ov richting het toernooi gaan.

Heb je nog vragen of suggesties? Spreek me gerust bij de banen aan!

Roel van Dijck en Robin Geurten

Toernooi- en competitie commissie